הקדמה
אחד התחומים שלפעמים מוזנח באימון קראטה הוא התרגילים המשלימים ("הוג'ו אונדו" ביפנית). בקראטה האוקינאווי סוג זה של אימון קשור בעיקר לשיטות גוג'ו-ריו (Goju-Ryu) ואואצ'י-ריו (Uechi-Ryu) ולעיתים ניתן למצוא אותו גם במספר קבוצות שמתאמנות בשורין-ריו (Shorin-Ryu).
מטרות התרגילים המשלימים
האימונים בתרגילים המשלימים נעשים בעזרת עזרי אימון שונים במטרה לפתח את הכוח הפיזי, סיבולת, מהירות וקואורדינציות השריר. התרגילים מועילים מאוד לאימון בסיסי. אם התלמיד מבין את העקרונות מאחורי כל תרגיל ומתאמן באופן שיטתי, אזי התרגילים הללו ישפרו מאוד את יכולתו ותנועת הגוף שלו.
מאוד חשוב לבצע את התרגילים הללו באופן קבוע למשך תקופה ארוכה וכך יוכל התלמיד לשפר משמעותית את חוזקו הפיזי. תרגילים אלו עשויים לסייע להוציא את התלמיד מתקופת "שפל" בה הוא עלול להימצא תקופה ארוכה. פיתוח כוח פיזי דורש זמן רב ולכן אין לצפות לתוצאות מיידיות. ה" הוג'ו אונדו" הוא חלק חשוב מאוד ממשטר האימונים ועל התלמיד להגיע ולבצע תרגילים משלימים לפני ואחרי השיעור. התועלת שבאימון זה כוללת חיזוק הגידים והשרירים המספר רב של אזורים בגוף. יש לזכור כי "הוג'ו אונדו" הוא חלק חיוני של האימון והתוצאות הן לא רק חיזוק הגוף אלא גם הגנה על הגוף.
כלי האימון הבאים הם המכשירים המסורתיים בהם עושים שימוש המתאמנים בגוג'ו-ריו בתרגילים משלימים. קיימים גם מכשירים מודרניים שניתן לשלב באימון על מנת לחזק ולהקשיח את הגוף. למשל , שקי אגרוף כבדים, מכשירי אימון משקולות שונים ומשקלות חופשיות.
כללי אימון בתרגילים משלימים
יש לשמור על הכללים הבאים כאשר מתאמנים בתרגילים המשלימים בעזרת כלי האימון המיוחדים:
1. לפני תחילת האימון ודא כי הציוד במצב טוב.
2. יש לשמור היטב על הציוד כיוון שהוא יעזור לך לפתח את היכולת והכושר שלך.
3. כאשר נעשה שימוש בציוד, ודא כי אתה לא עומד בדרכו של מישהו כיוון שחלק מהציוד עלול להיות מסוכן.
4. אם אתה עובד לפני מראה שמור על מרחק ביטחון מהמראה.
5. לאחר האימון, ודא כי הציוד מאוחסן כשורה. אם אתה רואה ציוד שלא הונח במקומו, סדר אותו מחדש במקום שנועד לכך.
6. דע את מצבך הבריאותי ותכנן תוכנית אימון המתאימה למצבך ולצרכיך.
7. כאשר עושים שימוש בקונגוקן (אליפסה אובאלית כבדה) רצוי להתאמן בחברת תלמידים נוספים.
8. חשוב לדעת את הכוח הפיזי של עצמך. בחר ציוד המותאם לך. אל תתחיל להשתמש בציוד כבד מדי. ודא כי אתה מתחיל להשתמש בציוד שאתה יכול לעבוד איתו בקלות. לאחר מכן, כאשר אתה מרגיש נוח עם הציוד הקל, עבור בהדרגה לציוד כבד יותר.
9. אם אתה ימני, חשוב לבצע פי שתיים או אפילו פי שלוש יותר חזרות עם היד השמאלית מאשר עם היד הימנית.
10. במהלך העבודה עם הציוד יש לשמור כל הזמן על יציבה נכונה. הרם את הציוד מהרצפה בזהירות תוך כיפוף ברכיים. טיפול בציוד בעמידה לא נכונה עלול לגרום לנזק לגב ולמתניים. לצורך הרמת הציוד, הורד את המותן ועלה כאשר הציוד מוחזק היטב בידיך.
11. עליך לזכור כי גם חפצים יומיומיים המצויים בסביבתך עשויים לשמש כעזרי אימון ולעזור לך לחזק את כוחך.
טבלת כלי אימון
צ'י-אישי (מוט עם משקל)
ניגירי-גאמה (כד אחיזה)
מקיווארה (קרש אימון התקפות)
אישי-סאשי (מנעול אבן)
טאן (מוט מהרמת משקולות)
טאו (חבילת במבוק)
ג'רי-באקו (קערת חול)
טטצו-גטה (קבקבי ברזל)
קונגוקן
סאשי-אישי
מקיאגה-קיגו (סיבוב פרק כף היד)
טטצו-ארי (משקולות יד)